• Sinds het opheffen van de strenge coronalockdowns in China, vertrekken Chinese kenniswerkers massaal uit Nederland en keren ze terug naar China.
  • Dat blijkt uit een onderzoek van The Payingit Group, een Amsterdamse uitzendbedrijf dat zich richt op kennismigranten.
  • Het gat dat de Chinezen achterlaten wordt gevuld met Oekraïense, Spaans en Indiase medewerkers.
  • Voor deze tekortberoepen in Nederland is elders in Europa een overschot

Chinese kenniswerkers, die in Nederland in vooral in de IT- en techsector werken, kiezen er in groten getale voor om terug te keren naar hun land van herkomst. Dat blijkt uit een onderzoek van The Payingit Group, een Amsterdamse uitzendbedrijf dat zich richt op kennismigranten.

Het aantal Chinese uitzendkrachten in een jaar tijd met 12 procent teruggelopen en dat is volgens de Payingit Group al het derde jaar op rij. In 2020 was al sprake van een behoorlijke afname en in 2021 kwamen er bijna geen Chinese kenniswerknemers richting Nederland.

Volgens Cees Maat, directeur van The Payingit Group, heeft de beslissing van veel Chinezen om nu weer naar huis te gaan te maken met het einde van het uiterst restrictieve coronabeleid van de Chinese regering.

Europese kenniswerkers vullen de plekken op

Deze plekken worden op dit moment vooral opgevuld door Europese kenniswerkers. Zo blijkt uit het onderzoek dat het aantal Oekraïners dat de Nederlandse arbeidsmarkt instroomt, sinds de Russische invasie van het land bijna is verdrievoudigd.

Het aantal Spaanse medewerkers dat in Nederland aan de slag ging, nam afgelopen jaar toe met 8,6 procent. "De werkloosheid ligt in Spanje vooral onder jongeren relatief hoog en de lonen zijn lager. We zien daarom dat het steeds aantrekkelijker wordt voor Spanjaarden om in Nederland te gaan werken", zegt Maat.

Ook heeft het uitzendbureau een grote aanwas van het aantal Britse kenniswerkers waargenomen. Die verklaart Maat door te wijzen op de vele overeenkomsten tussen Nederland en Groot-Brittannië. "Er wordt in Nederland veel Engels gesproken en ons land ligt geografisch dichtbij. Vandaar dat áls kennismigranten uit Engeland emigreren, Nederland een populaire bestemming is."

Maar ondanks dat de populariteit van Nederland onder Europese kennismigranten stijgt, is er nog altijd een tekort aan hoogopgeleide kennismigranten in de techsector en de sector engineering, waar ook ICT en software-ontwikkeling onder vallen. Het uitzendbureau verwacht dat een groot deel van die tekorten kan worden opgelost door het aantrekken van Indiase kennismigranten. 

LEES OOK: Twintigers in China hebben zo genoeg van hun kantoorbaan, dat ze liever barista of kassamedewerker worden, of een eettentje starten